21 mei 2015

Bijdrage algemene vergadering 21-05-2015

 

Algemene Vergadering  21 - 05 - 2015

Op de algemene vergadering in Terneuzen stonden als meest belangrijke punten op de agenda de jaarrekening van het waterschap van 2014 en Sabewa-Zeeland. De jaarrekening ziet er goed en gedegen uit, uiteindelijk nog met een licht positief resultaat het jaar afgesloten. Er is opnieuw veel werk uitgevoerd en de organisatie blijkt behoorlijk goed in control te zijn. Ook de verdere uitrol van het besparingsprogramma Scheldestromen 2.0 werpt z’n vruchten af.

Sabewa is op basis van de cijfers en prestaties van 2013 en 2014 een zorgenkind. Echter hebben we een diepgaande toelichting gehad (oa door de interim directeur) over de situatie per heden en de verwachte ontwikkelingen in de komende periode. Hoewel we kritisch zijn en blijven geven presentatie en concept verbeterplan voldoende vertrouwen dat 2014 het “slechtste” jaar is geweest en dat Sabewa haar prestatie, zij het met een paar jaar vertraging, zeker goed zal gaan maken (besparing voor de burgers).

 

Jaarrekening Scheldestromen 2014

We beginnen met complimenten voor het duidelijke, uitgebreide en desondanks goed leesbare document. Dit jaar dan toch weer een licht positief resultaat, zij het door een aantal eenmalige meevallers. Overigens daarbij opgemerkt dat als we scherp aan de wind zeilen (een opdracht van deze AV) dan hebben we een scherpe begroting en kunnen de afwijkingen in principe ook nooit groot zijn.  

We benoemen een aantal belangrijke punten, de details zijn al aan de orde gekomen in de commissie.

Onroerend goed:

Het waterschap heeft het nodige onroerend goed in haar bezit, waaronder de 2 hoofdkantoren in Terneuzen en Middelburg. In de recente gemaakte vergelijking kosten tussen de Nederlandse waterschappen bleek ons waterschap bijzonder hoge huisvestingslasten te hebben. Daar zien wij een verband. Weliswaar is er met name de afgelopen 2 jaar een enorme inspanning geleverd en met succes, om een groot deel van de kantoren extern te verhuren. Echter wij pleiten er voor een onderzoek uit te laten voeren naar hoe we met ons OG moeten omgaan in de toekomst. Wellicht kunnen we  verkopen en terughuren, hetgeen tevens een positief effect zou kunnen hebben op onze forse schuldpositie.

Tevens bevelen wij aan periodiek ons OG te taxeren, dit naar aanleiding van het ontstane verlies bij verkoop van een steunpunt waarbij de taxatiewaarde lager bleek dan de boekwaarde.

Interne beheersing:

Door de accountant is een positief oordeel gegeven over de interne beheersing van de organisatie. Iets waar mede op ons verzoek daartoe, hard aan is gewerkt door de organisatie. Complimenten daarvoor. Wel verzoeken wij het DB om ons eerder te laten meekijken in de  door de accountant vervaardigde managementletter.

Robuustheid waterschap:

Opnieuw vragen wij aandacht voor de financiële robuustheid van het waterschap. Momenteel is het weerstandsvermogen uitstekend, het EMU-saldo voldoet, reserves zijn afgelopen jaren flink aangesproken maar staan momenteel op een voldoende niveau. Voor de toekomst is met name de langjarige financiële ontwikkeling en met name dan de schuldpositie een fors aandachtspunt. We moeten als bestuur ten allen tijde onze verantwoordelijkheid nemen en niet de problemen doorschuiven naar de toekomst. Wij hopen daar bij de nadere invulling van het bestuursprogramma voor de komende periode op terug te komen.

Sabewa-Zeeland:

Bedankt voor de presentaties van de heer Poppelaars en de heer van Strien (interim directeur). Ze geven een heel redelijk inzicht in de prestaties van het afgelopen jaar en de reeds zichtbare en nog te realiseren verbeteringen in 2015 en verder. Een aantal opmerkingen van onze kant:

  • We hebben begrip voor de enthousiaste en snelle start die uiteindelijk wel een valse start blijkt te zijn geweest

  • Het idee van Sabewa, nl samenwerken met overheden om belastingen zo efficiënt mogelijk te innen, blijft gewoon een goed idee

  • Dus goed te horen dat de slecht start reeds nu is/wordt rechtgezet en dat daarmee in 2015 al grotendeels aan de oorspronkelijke verwachtingen zal worden voldaan

  • Wel vinden het wel teleurstellend dat opnieuw verlies van tijd en euro’s is opgetreden omtrent invoering van een IT-systeem. Bij aanvang hebben wij hier reeds ernstig voor gewaarschuwd wegens een recente, zeer negatieve ervaring met een IT-pakket bij het Waterschapshuis, maar ook bij overheden in het algemeen.

  • We zien uit naar de toegezegde evaluatie van de interim directeur, maar vooral naar het resultaat van zijn inspanningen, uiteraard te samen met die van het personeel van Sabewa. Zij hebben nl de afgelopen tijd veel over zich heen gekregen.

  • Wij adviseren met klem om de interim controle direct na de zomer te starten en het resultaat daarvan spoedig na gereed komen met ons te delen

Wij zullen kritisch zijn en blijven maar durven voorzichtig positief vooruit te kijken.