26 mei 2016

Bijdrage algemene vergadering 26-05-2016

 

Algemene Vergadering  26 - 05 - 2016

Jaarrekening 2015 Waterschap Scheldestromen:

Namens de SGP-fractie wil ik kort nog een aantal zaken noemen:

  • De rekening van het jaar 2015 laat een net resultaat zien, DB en organisatie, bedankt voor uw inzet.

  • Jammer dat er in de laatste 2 maanden, monitoring november tot het eind van het jaar, nog zoveel is veranderd, hoewel nu ten goede maar het had wellicht ook anders kunnen zijn en dan waren we nu negatief verrast. Ik zie de resultaten van het door dhr. Steijaart toegezegde onderzoek naar de diepere oorzaak van deze afwijkingen tegemoet.

  • Het niet waarmaken van de productie / opleveren van voldoende projecten is toch wel een punt van zorg; een aantal jaren geleden was dit normaal, waarna op aandringen van de AV er een forse slag is gemaakt, onder andere door het invoeren van een voorbereidingsbudget, waardoor er altijd voldoende werk op de plank zou liggen; nu lijkt dat afgelopen jaar niet geheel gelukt en de voorspellingen voor het lopende jaar 2016 zijn op dit punt nog sterker afwijkend. Wij zouden dan ook graag zien dat het DB alles in het werk stelt om de overeengekomen doelstellingen op dit punt na te komen

  • Als laatste, maar dat komt bij agendapunt Sabewa nog nader aan de orde, wees / blijf scherp en kritisch op functioneren en vooral de te leveren prestaties van Sabewa.

Nogmaals bedankt voor de geleverde prestatie.

Jaarrekening 2015 Sabewa:

Gelukkig gaat het vooruit bij Sabewa, het is al een stuk rustiger. Onze fractie heeft 2 punten mbt deze jaarrekening:

  • Vorige jaar een begrotingswijziging om de financiële huishouding sluitend te krijgen, per saldo einde jaar een positief resultaat, bijna ter grootte deze begrotingswijziging. En vervolgens wordt vrijwel dit gehele resultaat in de reserve van Sabewa gestopt. Uiteraard volgens de regels maar het voelt bij onze fractie toch echt als “geld wat ons uit de zak is geklopt ten gunste van de reserves van Sabewa”. Dat kan toch niet de bedoeling zijn, en mag niet opnieuw gebeuren. Een eventuele volgende begrotingswijziging de komende tijd, wat we hopen dat niet zal gebeuren, zal daarom niet snel op onze instemming kunnen rekenen.

  • En, dit is on 2de punt, het is al helemaal zuur als Sabewa nog altijd maar niet in staat blijkt een substantieel bedrag aan belastingen voor ons Waterschap te innen. Gelukkig gaat veel goed, maar een half miljoen per jaar, wat in 2016 nog altijd onzeker is, betekend nu al 1 miljoen onzeker en eind dit jaar wordt dat wellicht al 1,5 miljoen. Nog meer als de reden is dat 2 verschillende bestanden zijn/worden gebruikt. Ik vind het echt onbegrijpelijk dat in deze digitale tijd er al ruim 2 jaar wordt gekeken naar verschillen in bestanden. Er wordt nu dan eindelijk een externe partij ingezet, maar ik blijf het een absurd verhaal vinden. Ik verzoek het DB dan ook zeer dringend alles in het werk te stellen om dit punt nu eindelijk binnen enkele maanden opgelost te hebben.

Tot zover onze bijdrage in eerste termijn.